Предимно българско агнешко месо се предлага тази година за Гергьовден в търговската мрежа. Това стана ясно след проверка на Българската агенция по безопасност на храните в централна столична месарница. Най-честите нарушения на търговците са свързани с начина на съхранение на месото. При проверката в деня преди празника инспекторите не откриха нарушения. Проверка на Дарик показа, че средните цени за килограм прясно агнешко са между 14.5 до 15-16 лева за килограм.
От БАБХ съветват да не купуваме месо от улични търговци и задължително да следим за печат и указания за произход на месото.
Българските агнета почти свършиха за Гергьовден
„Месото, което се предлага в магазините, от това, което аз съм констатирала - охладеното месо е с произход България. Има агнешки карантии и субпродукти, които са с произход и от държави от Европейския съюз, и от трети страни", каза д-р Несрин Рафим. На въпрос на Дарик кои са най-рисковите търговски обекти, в които може да попаднем на некачествено месо, тя отговори: „Не бих казала, че има такива рискови търговски обекти, стига те да са регистрирани по закона за храните и ако се спазват изискванията по отношение на съхранението на месото, не бих казала, че ще попаднете на такива обекти".
Пролетната салата - на по-солена цена от пържолите
Д-р Рафим е категорична, че не бива да купуваме месо от улицата. Така бихте могли да спрете нерегламентираната търговия, защото ако има такива потребители, то ще има и такава търговия, каза тя. Експертът призова хората да купуват месо от регламентирани търговци.
Продавач-консултантът е столична месарница Ваня Янкова обясни, че клиентите държат месото да е прясно и се интересуват от произхода на стоката. Има клиенти, които купуват цяло агне, а има и такива, които вземат част от него. „Има си хора, които държат месото да е българско, да не е замразено", каза тя.
От агенцията по храните продължават с проверките и през празничния ден.
Горещият телефон на агенцията за сигнали на потребителите е 0700/ 122 - 99.