Агенцията по вписванията и НСИ работят за електронно подаване на отчетите на фирмите на едно място
Агенцията по вписванията и НСИ работят за електронно подаване на отчетите на фирмите на едно място / снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов заяви пред Дарик, че ръководеното от него ведомство и Националният статистически институт работят по въпроса фирмите да могат да подават годишните си финансови отчети по електронен път на едно място, като това може да се осъществи от следващата година.

„Този проблем е основателен и мисля, че тази година ще бъде разрешен. Имахме среща със статистиката и вероятно единната точка за подаване на отчети ще бъде при тях, просто ще има модул към техния модул за подаване на отчетите, които са към нас", коментира той в „Седмицата" по Дарик.

Има принципно съгласие на едно място да се подават отчетите по електронен път, създадена е работна група и се уточняват техническите детайли. Тази година това потенциално решение ще се разработва и от следващата година се очаква бъде въведено, стана ясно от думите на Спиридонов.

„Проблемът е със сроковете, защото при нас е до края на юни, а за данъчните до края на март. Тоест който е готов до края на март, може да си подаде в статистиката", каза Спиридонов, като напомни, че това евентуално ще може да стане от следващата година.

През 2015 година ще продължи да функционира изграденият вече от години от НСИ и НАП единен вход за подаване на годишните отчети за дейността, т.е. фирмите ще могат да подадат годишния си отчет за дейността на едно място.

Спиридонов посочи, че миналата година над 70 процента от отчетите към Агенцията по вписванията са подадени по електронен път. Тогава в последния ден са подадени електронно 30 000 отчета и се е приемал по отчет на секунда.

Спиридонов призова бизнеса да се регистрира за SMS оповестяване за настъпила входяща регистрация на търговец в Търговския регистър, което от 1 януари е безплатно. Регистрираните фирми в Търговския регистър са около 500 000.

SMS оповестяването помага и има случаи, при които именно така са предотвратени измами и неправомерни действия, тъй като получаването на съобщението своевременно позволява бърза реакция и спиране на действията от страна на агенцията в Търговския регистър, каза Спиридонов. Той онагледи механизма със следния пример:

„Например, ако в понеделник някое престъпно лице, което иска да направи нещо с вашата фирма, подаде заявление, вие получавате SMS за постъпилото заявление. До следващия ден вие можете да сигнализирате Агенцията по вписванията, че нищо не сте подал, съответно да го докажете и длъжностното лице да спре вписването. Ако не успеете до следващия ден, трябва да извършите това сигнализиране до съответния съд, за да се спре вписването. Съдилищата действат мигновено при такива сигнали. Реалното вписване излиза в системата на Търговския регистър в петък. Тоест вие имате време от понеделник до петък да спрете всякакво посегателство върху вашата фирма", каза той.

За миналата година във ведомството са постъпили 20 жалби за нередности, от лица, които не са абонати за SMS-и и които са разбрали за настъпили и вписани обстоятелства.

Безплатно е и оповестяването с SMS-и за Имотния регистър за фирми и физически лица, напомни Спиридонов.

Чуйте цялото интервю с Венцислав Спиридонов