Адвокат Марковски: Законът за банките трябва да се промени
Адвокат Марковски: Законът за банките трябва да се промени / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Има отговор на въпроса. Когато адвокатът казва, че е в Сърбия, въпросът е къде се намира Василев. Отговорът е: „Навсякъде другаде, но не в Сърбия. Това е закачката. Фактологията обаче, която се изписа във вестниците е, че е там. Това е само едно предположение".

Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия адвокат Марин Марковски по повод издирването от страна на Интерпол на банкера Цветан Василев.
Адвокатът на Цветан Василев заяви публично, че той е в Белград, но в същото време казва, че той не може да дойде от Сърбия.

„Има два закона - Закон за екстрадицията, европейската заповед за арест и други международни договори, че ние сме членки на Интерпол. Прокуратурата вече е започнала процедура - има вече европейска заповед за арест, когато се знаеше, че той е бил във Виена. Когато не го намират там, вече има започната процедура по екстрадиция", обяснява адвокат Марковски.

Според него, ако адвокатът казва истината, тогава „процедурата е Интерпол, който ще го доведе. Ако адвокатът казва истината, това е съгласието на Цветан Василев. Следва екстрадиция с писмено искане от прокуратурата".

„Няма нужда от отмъщения и зверства, дори и психологически. Има нужда от практически добри резултати", категоричен е адвокат Марин Марковски.

„Хората, които чакат достъп до влоговете си трябва, съгласно Закона за банките, до определения в закона размер да бъдат обезщетени. Смятам, че Законът за банките трябва да бъде променен. Да се каже срокът, след който банката може да плаща. И понеже в закона няма срок, хората стоят и чакат. Не е толкова тъжно, рано или късно те ще си получат парите, но все пак има хора, на които им трябват парите за лечение.", добави още адвокат Марковски.

Той се обяви за промяна в Наказателния кодекс, в който да има наказателно-правна защита и на журналистите при и по повод изпълнение на задълженията.

Източник: NovaNews.bg