50% от земеделската техника в България е остаряла
50% от земеделската техника в България е остаряла / netinfo

Тази година в България са внесени 130 нови високопроизводителни зърнокомбайни, съобщи Георги Георгиев, изпълнителен директор на националната Контролно-техническата инспекция. Супермодерните климатизирани и компютъризирани комбайни в страната са общо 800. Над 50% от земеделската техника е обаче е стара – произведена е преди повече от 10 години, а част от нея и преди повече от 20 години.

В България са регистрирани 9900 комбайна, но от тях реално само 6000 са участвали в жътвената кампания. 1500 машини са спрени от експлоатация по желание на собствениците им или заради техническа неизправност. Големият процент на стари машини обаче не пречи на производителността, защото малкото на брой нови комбайни всъщност имат по-големия дял в прибирането на реколтата. Една съвременна машина жъне по над 300 декара дневно, а старите – между 80 и 150 дка, обясни Георгиев.

В България не се продава несертифицирана по европейските директиви земеделска техника, каза Георги Георгиев. Страната ни като външна граница на ЕС има задачата да спира вноса на несертифицирана техника. Такова производство има в Китай, Русия, Беларус, Турция. По принцип няма нелегален внос, тъй като в България такива машини не могат да се регистрират и не могат да се одобрят за участие в европроекти. Има обаче опити от търговци, незнаещи законодателството в България, да внасят такава техника, допълни Георгиев.

Произшествията със земеделска и горска техника това лято са 48, има една жертва.