30% от икономиката на България е в сивия сектор
30% от икономиката на България е в сивия сектор / снимка: БГНЕС, архив

Касовата бележка в Банско е туристическа атракция в механите, туристите се радват като я видят, каза хотелиерът и ресторантьор Борислав Малинов на дискусия, организирана по съвместна инициатива Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) и министъра на туризма Николина Ангелкова. Форумът е част от Националната кампания „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще”.

Малинов допълни, че 70% от хотелите в Банско, най-вече механите, не издават касови бележки и не регистрират всичките си туристи. От бранша поискаха да има патенти за малките семейни хотели, ресторантите и механите, като идеята бе подкрепена от министъра на туризма. Друго предложение на планинските курорти беше за намаляване на ДДС от 20% на 9% за ски услугите. Това ще освободи за бизнеса ресурс за реинвестиции, които пък биха могли да станат задължителни със закон.

Над 30 на сто от икономиката на България е в сивия сектор и в определени отрасли процентът е доста по-голям, един от проблемните сектори е туризмът, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Туризмът обаче се нуждае не само подкрепа от държавата като национална политика за стимулирането му като индустрия, но и от усилия секторът да излезе на светло, посочи той.

Министър Николина Ангелкова напомни, че с новата Наредба за категоризация се регламентират апартаментните туристически комплекси и апартхотелите, които, по думите й, основно извършват нерегламентирана туристическа дейност и създават нелоялната конкуренция.

Същевременно Ангелкова призова и потребителите на туристическа услуга да сигнализират, когато установят, че им се предлага настаняване и изхранване в нерегистрирани обекти. Министърът информира, че с подготвяни сега промени в Закона за туризма е адресиран този проблем, като е дадена е дефиниция на понятието нерегламентирана туристическа дейност и е предложено налагането на високи глоби, за развиващите такава дейност.

За изсветляването на сектора ще допринесе и наредбата за единна система на туристическата информация и свързването на регистрите на хотелите с НАП, МВР и с общините.

Сред другите проблеми в сектора Домусчиев отбеляза неговото разединение и призова браншовите организации към обединение в името на по-добрата представителност пред съответните власти. С новите промени в Закона за туризма се предлага национално-представените сдружения, които Министерството на туризма да приеме за свои партньори, да бъдат до шест, съобщи министър Ангелкова. В момента 203 са сдруженията в Националния туристически регистър.