150 млн. лева инвестиции в Габрово по два екопроекта
150 млн. лева инвестиции в Габрово по два екопроекта / снимка: DarikNews.bg, Дарик Габрово

Първа копка на интегрирания проект за водния цикъл бе направена в Габрово. Стартът бе даден от министъра на околната среда Нона Караджова, кмета на общината Таня Христова и изпълнителя на първия етап от строителните дейности. На церемонията присъства и министърът по управление на средства от ЕС Томислав Дончев.

Преди това министър Караджова и кметовете на Габрово и Трявна подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово".

С тези два проекта в Община Габрово се вливат 150 млн. лева, колкото за един лот на магистрала, подчерта министър Нона Караджова. Тя добави, че това е инвестиция за 30 - 50 години, "инвестиция, без която градът не би могъл". С единия от проектите ще се осигурят екосистеми за управление на отпадъците за 70 000 жители на Габрово и Трявна и той е предпоставка гражданите да си спестят екотаксите, които ще плащат нередовните общини.

С проекта за водния цикъл ще се извърши рехабилитация на 76,5 км водоснабдителна мрежа и 21,6 км канализационна мрежа, ще се изгради нова помпена станция, ще се реконструират пречиствателни станции. Министър Дончев го определи като "стратегическа стъпка и задължителна инвестиция".

Кметът на Общината подчерта, че при реализацията на проекта трябва много внимание, търпение, подкрепа, прецизност, професионализъм, строгост, вероятно и наказания.

Таня Христова увери, че ще бъде безкомпромисна към качеството на работа и сроковете, и помоли гражданите да бъдат толерантни и търпеливи, което не означава безкритични.

"Днес всички в Габрово имаме право да се гордеем, защото едва ли има град, който е успял да привлече толкова много инвестиции само в сферата на екологията. До края на 2014 г., когато трябва да приключат двата проекта, се падат близо 400 000 лв. инвестиции на дневна база", добави кметът.