1,33 лв. без ДДС за кубик вода в София през 2009 иска Софийска вода
1,33 лв. без ДДС за кубик вода в София през 2009 иска Софийска вода / netinfo

1.33 лв. без ДДС ще плащат софиянци за кубик вода през 2009 година според бизнес плана на водния концесионер „Софийска вода". Цената ще се повишава постепенно до 2013 година до ниво от 2, 18 лв. без ДДС. Това съобщи пред Столичния общински съвет изпълнителният директор на концесионера Грег Ендемано.

Грег Ендемано подчерта, че ръстът в цената на водата за софиянци се дължи на заложените в бизнесплана на концесионера инвестиции от 258 млн. лв. Освен това фирмата се ангажира и с намаляване на загубите по мрежата от 61 на 56 на сто.

Основният аргумент за поскъпването на водата са капиталовложенията на компанията, подчерта изпълнителният директор на „Софийска вода".

Очакваното най-скорошно увеличение на водата в столицата се очаква от 1 април тази година, като от „Софийска вода" очакват одобрение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за цена от 1. 22 лв. със ДДС за кубик. Сега цената е 87 ст. без ДДС. Кметът на София Бойко Борисов каза, че цената не трябва да надхвърля 1 лв. за кубик и дори намекна за прекратяване на концесията.

Съветниците от всички политически сили в Общинския съвет не приеха бизнесплана на водния концесионер и предлаганото увеличение на водата.

Чуйте в звуковия файл от изпълнителния директор на „Софийска вода” Грег Ендамано защо се налага увеличение на цената, и какви коментари направиха кметът на София Бойко Борисов и общински съветници от различни политически сили