1/3 от българските фирми – с шеф или собственик жена
1/3 от българските фирми – с шеф или собственик жена / cнимкa: Sofia Photo Agency

Една трета от фирмите в България са собственост на жени или се ръководят от тях, бизнесдамите в страната са над 60 000. Това стана ясно на семинар “Приносът на женското предприемачество за изграждане на ефективна и модерна производствена система”. Той бе организиран от Италианския институт за външна търговия и Асоциацията на жените предприемачки в България СЕЛЕНА в рамките на 64-ия Международния технически панаир в Пловдив.

"63% са жените с висше образование в България, с което изпреварваме тези от Европейския съюз", заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.

"За първи път имаме възможност да създадем международна група, която ще гони икономически интереси", подчерта Елда Лeттиери, председател на СЕЛЕНА. Идеята за организиране на Първия международен форум за женско предприемачество има за цел да стимулира развитието на сътрудничеството между българските и италианските бизнес дами. Предстои да се създадат работни общности, за да бъде пренесен в България италианският опит. Заместник-министър на икономическото развитие на Италия Адолфо Урсо пожела до 2010 г. женската заетост да достигне 60%.

"България е сред държавите с най-добро представителство на жени с лидерски позиции", каза Саша Безуханова, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Според нея е необходимо да се създадат условия за равнопоставеност при назначаване на работа, за съчетаване на служебните и личните ангажименти, да се регламентира гъвкаво работно време.