10 големи международни банки създават фонд за справяне с кредитната криза
10 големи международни банки създават фонд за справяне с кредитната криза / netinfo

Десет големи международни банки и компании за управление на активи обявиха програма за създаване на фонд от 70 милиарда долара, от който ще могат да теглят, за да се справят с кредитния недостиг, заплашващ световните финансови пазари, съобщи БТА.

Банките, сред които са JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., обявиха че всяка от тях ще внесе в общия фонд 7 млрд. долара. Инициатива се явява сигнал за пазарите, че банките, брокерските къщи и финансовите компании могат да разчитат на фонда за кредитните си нужди.

Програмата ще бъде достъпна за участващите банки, които при необходимост могат да получат максимум една трета от общия фонд. Размерът на програмата за кредитиране може да се увеличава предвид, че и "други банки се допускат до участие".

На фона на програмата, изготвена от търговските банки като "ваксина" за глобалния финансов пазар в случай на фалит на Lehman Broders, Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви няколко стъпки за справяне с най-лошава кредитна криза от десетилетие. Стъпките включват разширяване на видовете активи, които инвестиционните банки могат да залагат, за да получат спешни заеми от УФР.