"Говори се все едно, че България е една софра и трябва да разпределим баницата", каза той
Ако ПП-ДБ се коалира с ГЕРБ, на следващите избори първа политическа сила ще е "Възраждане". Това каза пред NOVA председателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев.

На въпрос ще се разцепи ли коалицията между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, Василев заяви, че това няма да стане. „Разнобой няма. Ще има една обща парламентарна група. Всички са на това мнение”, обясни Василев.

„Със сигурност искахме да сме първи. Съвсем практично резултатът не е неочакван. Знаете, че миналото лято не направихме коалиция, тъй като е ясно, че механичният сбор на партии отблъсква избиратели и в двете формации. В началото на кампанията направихме проучване. Видя се, че заради събирането ни – около 10% от избирателите на ПП се отказват да гласуват за партията, а от ДБ се отказват около 20% . Ако правехме тактическа сметка, най-вероятно трябваше да се явим по отделно, но не беше това целта. България беше на пети избори. Страната е в много, много тежка криза”, допълни Василев.

ЦИК обяви кои депутати влизат в 49-ото Народно събрание (СПИСЪК)

ПП-ДБ остават на категорична позиция – няма да подкрепят правителство на ГЕРБ под никаква форма, уточни Василев.

„Говори се все едно България е софра и трябва да си разделим баница, но не е така. След всеки компромис България свършва с национална катастрофа”, поясни съпредседателят на ПП.

Ако се стигне до втория мандат вторите са готови да поемат отговорност и да опитат да съставят правителство. „Със сигурност ще предложим правителство с ясна посока на движение  и тогава ще видим партиите, които искат да я подкрепят”, каза още той.

„Преди да говорим за правителство, трябва да уточним в каква България искаме да живеем. Хората емигрираха от България не заради един човек. Начинът, по който обществото е построено не им харесва. Искат да живеят в европейско общество”, заключи представителят на ПП-ДБ.

Бойко Борисов с нов пост минути след брифинга на ПП-ДБ

Асен Василев коментира и изказването на бившия транспортен министър в кабинета на Кирил Петков - Николай Събев, който призова той и Даниел Лорер да
подадат оставки и да напуснат партията. 

„Г-н Събев има правото да призовава за всякакви оставки. Като стане член на партията, ще има и възможност да я поиска официално”, каза съпредседателят на ПП.

Асен Василев отправи обвинения към ГЕРБ-СДС за купуване на гласове на изборите.

„Борисов мобилизира вот на ГЕРБ и включва част от хората, които са обхванати в техните структури под една или друга форма. Голяма част са в държавния и общинския апарат. Немалка част са и купените гласове. Видяхме хора с 10 000 преференции в определени географски региони. Този вот се мобилизира лесно – със страх и подкуп”, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната”.

Не закъсня и отговорът на ГЕРБ. 

„Това е поредното манипулативно твърдение от страна г-н Василев. Няма как ГЕРБ да бъде обвиняван, че мобилизира избирателите си със страх. Сигурно сте забелязали, че от 2 години не управляваме. Тези обвинения са напълно несъстоятелни. Очевидно г-н Василев не знае нито как да губи, нито какво да прави”, каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.