Всички партии в коалицията ПП-ДБ са взели решение, че няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ.

Това обяви Асен Василев на първата пресконференция на „Продължаваме Промяната" и "Демократична България“ след изборите.

Борисов: Тези, които са счупили държавата, трябва да участват в решаването на проблема

"Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ в първия мандат е на база ценности. По време на миналия парламент и на тези избори виждаме тези ценностни различия. Българските граждани трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас, ние ще спазваме всичко, което обещаваме", категоричен беше от своя страна Кирил Петков.
 

ПП ДБ
БГНЕС

"Не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов. Аргументите са много - като започнем от Мишо Бирата и минем през Турски поток и тн.", заяви ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ. "В следващия парламент ще изпълним посланията и заявките, които сме направили в хода на предизборната кампания", обеща той.

Кирил Петков добави, че ако ГЕРБ не успее с първия мандат да състави правителство, ПП-ДБ ще поемат отговорност да предложат кабинет.

Пред дилема: 21 избрани за депутати трябва да решат от кой МИР да влязат в парламента

Въпреки различията с политическите опоненти, съпредседателят на ПП обеща, че коалицията ще се включи в разговори с всички партии по важните политики за страната - бюджет, инфлация, цени на храните.

"Ще работим по политики с всички партии, защото обещахме справяне с проблемите. Като се започне с бюджета, който не може да бъде заложник на разговорите и трябва да бъде приет веднага. Нито болниците могат да чакат, нито детските градини, нито пенсионерите, нито бизнесите или младите семейства", добави Петков.

Асен Василев пък подчерта, че е имало сериозни проблеми с провеждането на изборите.

"Имаме пет пъти повече невалидни бюлетини или 45 хиляди, а предишните имаше само 9 хиляди. 2 234 секции има разминаване между гласовете, регистрирани на машина и гласовете, които са вписани в протоколите на СИК. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали броенето на бюлетините. В 303 от 700 рискови секции, въобще не се е предавало, в 225 се е предавало с прекъсване и без да се показват бюлетините на камерите", отчете още Асен Василев. Имало също така и протоколи, с подправени данни.