/ ThinkStock/Getty Images
Служители на полицията в Ямбол са задържали участничка в измамна схема, съобщиха от МВР.

На 30 юли възрастна жителка на Ямбол потърсила съдействие в полицията. Часове по-рано с нея се свързали по телефона и я убедили да помогне на неин познат с 5000 лева за освобождаване на пратка с важни документи. Следвайки указанията, близо до жилището си тя предала на непозната жена сумата от 4100 лева, а по-късно разбрала, че е измамена и потърсила помощ.

В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия е установена и задържана за срок до 24 часа 61-годишна жена от Ямбол, съпричастна към деянието. Иззети са част от парите-обект на измамата.

В хода на разследването е установено, че задържаната е участвала при осъществяването и на друга измама в града. Престъпното деяние е извършено по същата схема в следобедните часове на 24 юли. Тогава потърпевшата, следвайки указанията, приготвила в плик голяма сума пари и златни бижута и го оставила до вратата на имота си.

При процесуално-следствените действия в рамките на образуваното досъдебно производство са иззети част от инкриминираните вещи. Работата по пълното документиране на случаите продължава под ръководството на Районна прокуратура – Ямбол.