/ Община Ямбол
Фасадата на архитектурната забележителност Брънекова къща в Ямбол отново засия в оригиналния си вид, съобщиха от Общината.

В продължение на повече от 20 години тази историческа сграда, оставена в занемарено състояние, представляваше сериозен визуален проблем за обновеното пространство около реновираната ротонда на Минералната баня.

След като през 2021 г. община Ямбол успя да придобие собствеността от наследниците, последва инициатива за дарителска кампания. Събраните и собствени средства на Общината бяха използвани за ремонт на покрива, реставрация на фасадата и дограмата, както и за подобряване на вертикалната планировка, оградата и дворното пространство на сградата.

Започна ремонтът на емблематичната Брънекова къща в Ямбол (СНИМКИ)

„Брънековата къща е част от културното наследство на Ямбол и важна част от неговата история. Винаги може да се построи нова сграда, но местата с история, които съхраняват паметта на града, са изключително редки и ценни. Те представляват жив разказ за миналото, който трябва да опазим.

Затова възстановихме и ротондата на Минералната баня, и Средновековната ямболска крепост“, заяви кметът Валентин Ревански по време на официалната церемония по откриването на фасадата.



Кметът добави, че е подаден проект и се очаква финансиране и за възстановяване на вътрешността на сградата. Той изрази благодарност към дарителите, проектантите и изпълнителя, който положи много усилия и осъществи допълнителни дейности за своя сметка, които не бяха предвидени.

„Брънековата къща в Ямбол е моята перла в професионалния ми живот“, сподели инж. Димитър Шейретов, управител на фирмата-изпълнител на реставрацията. Той разказа, че заедно с проектанта инж. Александър Петров, който за съжаление вече не е сред живите, с дърводелците и със строителите, са проучили всички детайли от архивни снимки, за да възстановят фасадата в оригиналния й вид – с герба, декоративните елементи и дърворезбите.

„Възстановяването на тази къща се превърна в обща кауза за града, което припомня как Брънекови са работели навремето за обществени инициативи. Това е знак, че техният дух все още е жив“, каза директорът на Държавен архив-Ямбол Светлана Бъчварова.

Започва дарителска кампания за емблематичната Брънекова къща в Ямбол

Тя допълни, че Брънекови не напразно са получили прозвището „бръмчащите“, тъй като нищо съществено в Ямбол не се е случвало без тяхно участие или инициатива.

Откриването на фасадата бе посветено на 108 години от смъртта на бележития общественик д-р Петър Брънеков, първият юрист с докторска степен в града и един от основоположниците на кооперативното движение в България.

Той е участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и загива на фронта на 6 октомври 1916 г. Церемонията бе съпроводена от изложба.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня