Брънековата къща в Ямбол се руши
Брънековата къща в Ямбол се руши / Дарик архив

Една от най-емблематичните сгради в Ямбол - Брънековата къща, се руши и никой не може да намери начин да принуди собствениците й да се погрижат за паметника на културата, предаде БНТ.

След неколкократни опити за преговори с наследниците от общината възнамеряват да опрат до единствената възможна законна процедура за възстановяване на архитектурната ценност. Не е ясно обаче дали ще стигне времето за изпълнение на процедурата преди къщата да рухне сама.

Паметникът Бузлуджа живее извън времето

Уредникът в Историческия музей Николай Костадинов коментира, че къщата на рода Брънекови е обявена за архитектурен паметник с местно значение тип ансамбъл през 1997 г. заедно със сградата на Минералната баня, както и с няколко къщи на улица „Паисий Хилендарски".

Къщата е построена в периода 1903 г., когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол, и преди участието му в Балканските войни. Единият от синовете му Любомир, който също е оставил диря в историята на града, е живял в нея до 1995 г. , но след след това наследниците не могат да се разберат как да опазят имота.

Питат съда тютюневият склад паметник на културата ли е или не

Повече от 15 години общината безуспешно търси варианти да съхрани една от най-емблематичните сгради на Ямбол. За да предпази хората от струтващата се сграда, община Ямбол нееднократно е поставяла сигнални ленти. За по-голяма сигурност преди дни къщата беше оградена с платна.

От общината са убедени, че са наложителни законови промени, които да улесняват действията спрямо недобросъвестните собственици на паметници на културата, за да могат да запазят за поколенията архитектурните шедьоври.