/ Община Ямбол
Започнаха дейностите по аварийния ремонт на Брънековата къща в Ямбол. Това съобщи кметът на града Валентин Ревански в пост в профила си във Фейсбук.

Повече от 20 години тя беше изоставена, а в края на 2021 година беше закупена от Общината. Малко са сградите в града, които и до ден-днешен съхраняват неговата памет.

Започва дарителска кампания за емблематичната Брънекова къща в Ямбол

Брънековата къща е част от културното наследство на Ямбол и важна част от историята му. Тя е построена около 1908 година, когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в града.

Къщата има влияние както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил. Синовете на адвокат Петър Брънеков - Тотю и Любен, са с голям принос за развитието на града.След 1944 година на първия етаж на техния дом се помещават магазини, през 80-те години на миналия век има и цех на ТПК „Недялко Царев“. Към дадения момент, след всички съгласуватлелни процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство, възстановителните дейности вече са факт.

Предвижда се да бъде извършен ремонт на покрива, който е в критично състояние, на фасадата, на дограмата, на вертикалната планировка, оградата на сградата и дворното пространство около нея.

Засега дейности по вътрешните части не се предвиждат, но ще се направи всичко възможно да бъдат подменени поне вътрешните греди и дъските на подовите настилки, които са изгнили и опасни.