/ Община Ямбол
Освен, че е паметник на културата, сградата е знаково място за града
Започва нова дарителска кампания за възстановяването на още един от символите на Ямбол - емблематичната Брънекова къща, съобщиха от Общината.

Освен, че е паметник на културата, сградата е знаково място за града. Припомняме, че преди малко повече от година тя беше закупена от Община Ямбол.

В публично допитване чрез официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук се включиха 7000 души, от които 92% (6440 души) реагираха положително за покупката на имота.

Знакова къща в Ямбол става собственост на общината (СНИМКИ)

Повече от 20 години знаковата в архитектурно отношение къща беше изоставена. Малко са сградите в града, които и до ден днешен съхраняват неговата памет. Брънековата къща е част от културното наследство на града и важна част от историята му.

Тя е построена около 1908 година, когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол. Къщата има влияние както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил.

Синовете на адвокат Петър Брънеков - Тотю и Любен, са с голям принос за развитието на града. Те са редактори на вестник „Тракиец“ с Лео Коен и Кирил Кръстев. Тотю Брънеков въвежда пътеписа като жанр в ямболската преса. Братята са и първите, които пишат на спортни теми във вестника. 

Брънекови са в ръководството на Юношеския туристически съюз „Тунджа“, участват и в основаването на Археологическо дружество „Диана“. По археологията се увлича особено по-малкият брат - Любен. През 1935 г. Тотю Брънеков измисля девиза на Ямбол - „Ида от древността, отивам в бъдещето“, прави и проект за герб на Ямбол.

Любен Брънеков е сред обществениците, които основават Гражданския комитет за минералната вода и е определен на първия етап от дейността му да води разговорите с Общината.

След 1944 година на първия етаж на техния дом се помещават магазини, през 80-те години на миналия век има и цех на ТПК „Недялко Царев“.

Всички, който желаят да подкрепят новата кауза на Община Ямбол, могат да направят дарение на следната банкова сметка:

Получател: Община Ямбол
BG13SOMB9130 8424 4203 44
Код за вид плащане: 44 51 00
Код за вид плащане за дарения от чужбина: 44 52 00
С пояснение: дарение - ремонт на Брънековата къща
BIC: SOMBBGSF
„Общинска банка" АД - Клон Ямбол


Имате възможност да подкрепите кампанията и с банков превод от касите на ИЗИПЕЙ или с интернет плащане през ИПЕЙ. Необходимо е да предоставите или напишете следната банкова сметка: BG13SOMB91308424420344, основание за плащане: дарение - ремонт на Брънековата къща.  

Всички дарители ще бъда обявени и изписани на информационната табела след нейното възстановяване. Към днешна дата даренията са в размер на 16 500 лв. Имената на дарителите се обявяват в сайта на Общината: https://yambol.bg/uploads/32BCD6A29A539D2AC6C634890F3D6AFF