/ iStock/Getty Images
Двама лекари от спешното отделение на Ямболската болница са с COVID-19 и затова графикът в него често се променя. Пренасочен е допълнителен персонал към най-важното звено в здравното заведение в момента. Това съобщи изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Димитър Рунков.

Сега на основен трудов договор в отделението са трима лекари, останалите медици са на "четвъртинки" и "половинки" щатове, за да се изпълни графикът. Заразени с коронавирус са около осем души - трима лекари, медицински сестри и санитари. Трябва да се внимава с включването на доброволци, тъй като работата с пациенти с COVID-19 изисква стриктна дезинфекция и лична дисциплина, допълни д-р Рунков.

11 служители на Спешния център в Ямбол са с COVID-19

Според него в болницата може да се разкрият още 20 легла, ако изследванията покажат новозаразени в домовете за стари хора в областта. През последните два дни напливът към болницата е намалял и това се дължи на разкрития триажен кабинет към ДКЦ-1 и подобрената комуникация между пациентите и личните лекари.

Повишената смъртност през последната седмица д-р Рунков обясни с крайно тежкото състояние, в което постъпват някои болни - нефункциониращ бял дроб и показатели, които са несъвместими с живота.
БТА