Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Разследващи извършиха втори оглед във водния парк в Приморско, в който вчера загина 18-годишно момче. Причините за инцидента все още се изясняват.

След смъртоносния инцидент с тийнейджър в аквапарк - версиите се разминават

Припомняме, че трагичният инцидент стана на водна пързалка, тип цунами. Първоначалните данни за инцидента сочат, че момчето е получило фатален удар в главата при сблъсък с друго момче във водния улей.
 
18-годишният младеж е от старозагорското село Кириливо. Тази сутрин, родителите взеха тялото му след извършената аутопсия в катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ-Бургас.

18-годишно момче загина в аквапарка в Приморско

Според управителя на аквапарка Никола Михайлов, трагедията е следствие на това, че момчетата вероятно не са спазили напълно точно инструкциите за спускане, които са им дадени от служителите във водния атракцион.

След инцидента с момчето отново се повдига въпросът - кой всъщност отговаря за безопасността на аквапарковете у нас. До този момент няма конкретна държавна институция, установи проверка на Дарик, която да поеме отговорността за безопасността.

Разпоредител в аквапарка твърди, че загиналото момче не е спазило инструкциите за безопасност

Иначе проверки правят няколко - КЗП, Дирекцията за национален строителен контрол, Басейнова дирекция, но инспекциите са за конкретен проблем, с което отговорността на държавата на практика - граничи с пълната безотговорност.

Туристическо министерство също няма отношение към проблема. Ангажимент към безопасността нямат и от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Миналото лято дете от Русия на 9 години пострада сериозно при спускане по водна пързалка в аквапарк в Равда. Случаят пое несебърската прокуратура.

И още: момчето, с което загиналият младеж се сблъска в екстремната пързалка в Приморско е напуснало болницата в Бургас след подписана декларация.

Младежът беше приет в отделението по реанимация, състоянието му е стабилно. Днес аквапаркът остана затворен. По случая е образувано досъдебно производство.