Жителите на Врачанско - с най-малки домове в Северозапада
Жителите на Врачанско - с най-малки домове в Северозапада / Дарик Враца

Жителите на Врачаско разполагат с най-малко полезна жилищна площ на човек от населението спрямо останалите две области от Северозапада, сочи изследване на Института за пазарна икономика. Най-добре са във Видин, а след тях са жителите на област Монтана.

Според изследването от 2003 г. насам постоянно се увеличава площта, с която разполага всеки един от гражданите на трите области, но най-висока си остава тази във Видинско. Разликата към 2010 г. между Врачанско и Видинско е малко над 7 кв.м на човек.

В същото време процентът на  хората, живеещи с материални лишения, е най-голям във Видинско - 44,3%, малко след тях са жителите на Врачанско - 43,3%. Най-добре от трите области са в Монтана. В областта 36,2% живеят с материални лишения.

И в трите области около 80% от хората оценяват стандарта си на живот като нисък, недоволството им е най-вече заради ниски доходи и липса на работа.

Като обобщение на всички показатели от категория "Социална среда" оценката за област Видин е най-висока в Северозапада - "средна", следва Монтана с "незадоволителна", а най-ниска е за Враца - "слаба".