Залесиха с топола и върба Врачански Балкан
Залесиха с топола и върба Врачански Балкан / Дарик Враца

2 500 броя фиданки от вида черна топола и бяла върба са залесени на територията на Природен парк „Врачански Балкан". Те са разположени на площ от 23 дка на територията на Държавно горско стопанство - Мездра, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Фиданките са осигурени от Тополово стопанство - Пазарджик.

Чрез залесяването с тези видове се цели възстановяване на крайречните гори в региона. До края на годината предстоят да бъдат извършени три отглеждания с цел осигуряване на по-висок процент прихващане на фиданките.

През следващата година ще бъдат залесени още 330 фиданки от вида черна елша. Залесяването е по проект „Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в десет защитени зони в българските гори", който се реализира от дирекциите на десет природни парка към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и WWF.

Целта на пролетното залесяване, извършено изцяло с местни видове е възстановяване на горските местообитания в природните паркове, които са защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000. Нови фиданки има вече и други три парка - "Българка", "Сините Камъни" и "Витоша", уточняват още от Агенцията.