Врачанин стана зам.-председател на Националния младежки комитет на ВМРО
Врачанин стана зам.-председател на Националния младежки комитет на ВМРО / ВМРО Враца

Председателят на младежката организация на ВМРО във Враца Момчил Янков беше избран за зам.-председател на Националният младежки комитет (НМК) на ВМРО - Българско национално движение. В момента, Янков е студент по политология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".  Основна цел на НМК е да обединява всички младежи в редиците на ВМРО, които заедно да работят за:
- Културно просвещение, възпитанието в родолюбие, съхраняване и развитие на български и духовни ценности сред българската младеж и насърчаването им в уважение и отговорност към Родината;
- да подпомага съхраняването на националните ценности и историческата памет, както и на българската природа;
НМК е наследник на Младежката македонска тайна революционна организация (ММТРО), създадена през март 1922 година (до 1941 г.) в Загреб от петима българи от Вардарска Македония, студенти в Загребския университет, начело с Иван Бояджиев от Велес. Уставът на ММТРО е одобрен и подписан от ръководителя на ВМРО Тодор Александров и в него се посочва, че основните цели на организацията са да подпомага дейността на ВМРО в борбата и за освобождаване на Македония и да противодейства на асимилаторската политика на сръбските и гръцките власти по отношение на българското население.

В съвременна България Националният младежки комитет е младежкото обединение в рамките на ВМРО - БНД, което представлява кадровата школа на Организацията. НМК като наследник на ММТРО също подпомага непрестанно обществено-политическата дейност на ВМРО съгласно клетвата която е дал всеки пълноправен член на Организацията, а именно:

"Заклевам се в Бога, вярата и честта си, че ще се боря до смъртта си за свободата и добруването на българите в Мизия, Тракия и Македония и ще защитавам българщината навсякъде, където тя е в опасност. Няма да предавам нито с думи, нито с действия идеите на организацията и не ще издавам поверените ми тайни.
Да живее България!"

Момчил Янков предложи идеите си за развитие на младежката организация на ВМРО и пожела успешна работа на Националния младежки комитет в борбата за съхранение на българщината!