Врачани празнуват 24 май
Врачани празнуват 24 май / Община Враца

Мажоретен състав и духовата музика към читалище „Развитие" днес предвождаха празничното шествие, постевено на 24 май, във Враца. В първите редици на колоната, преминала по централната пешеходна зона на града, бяха кметът инж. Николай Иванов, заместниците му Красимир Богданов и инж. Красимира Георгиева, заместник областният управител Иван Даков, Галина Евденова - началник на Регионалния инспекторат по образование и общински съветници. В шествието се включиха също ученици от всички врачански училища, културни и просветни дейци, граждани.

Врачани празнуват 24 май
netinfo


Тържеството по повод деня на българската просвета и култура се състоя пред паметника на свети братя Кирил и Методий. „Вълнуващ и светъл е днешният празник! 24 май е паметен ден, ден на възхвала и благодарност пред великото просветителско и книжовно дело на светите братя Кирил и Методий! Книгата съхранява спомените за Златния век и разцвета на книжовната традиция, пази свещения завет на старината, на епохата на Възраждането и великите синове на горда България. Днес отваряме с благоговение нейните страници, завещали онзи древен български дух и носещи светлите искрици на просвета на българския народ!

Сред официалните гости на празника бяха също врачанския митрополит Калиник, депутатите Тотю Младенов и Петя Аврамова и председателят на общинския съвет Малина Николова.Нашият роден край пази свято достойните дела на нашите предци, посветени на българщината, на културата, традициите и просветата през вековете. В съкровищницата на нашата духовна култура греят имената на св. Софроний епископ Врачански - духовния закрилник на Враца и неговите последователи Захарий Круша, Константин Огнянович, дарителите Козма Тричков, Иванчо Младенов, Христанчо Матов, просветителите и родолюбци Васил Кънчов, Цвета Кръстенякова! Днес ги почитаме с признание и синовни чувства. Нека да пренесем в бъдното гордите и символни имена, и най-вече - искреното съзидание и стремежа за наука, духовност и просвета!" - каза в приветствието си към събралото се множество инж. Николай Иванов.

Врачани празнуват 24 май
netinfo

По традиция в празничния ден бяха връчени наградите на кмета в сферата на образованието и културата. Тази година с престижните отличия бяха наградени 28 педагози, ученици и творчески състави. Сред тях бяха директорите на ОДЗ „Единство, творчество, красота" и ОУ „Св. Климент Охридски" - с. Тишевица, група „Бистро изворче" към ОДЗ „Българче" - филиал с. Бистрец, група „Чуруликчета" към ОДЗ „Брезичка", вокално студио „Дъга" към Центъра за работа с деца, учителският колектив на НУ „Св. Софроний Врачански" и екип от специалисти по изобразително изкуство в ОУ „Васил Левски".

За своя висок професионализъм и оригиналност в педагогическата мудейност, за всеотдайност в работата кметът награди девет учители. За призови места на национални и международни олимпиади и състезания отличия взеха седем ученици. В областта на културата бяха връчени пет награди.
Водосвет за здравето на врачани отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение на свещеници.

Врачани празнуват 24 май
netinfo