/ Петя Димитрова
Видинският митрополит Даниил ще оглави литургията на празника на Чипровския манастир „Свети Йоан Рилски” в неделя, съобщи отец Николай от храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Монтана.

Свети Йоан Рилски е най-почитаният български светец, небесен закрилник и покровител на българския народ, още приживе наричан „земен ангел”. Основател на най-величествения манастир в България - Рилския, през Х век.

На 1 юли Православната църква празнува връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. В столицата на ІІ българско царство били пренесени през ХІІ век от цар Иван Асен І. Три века по-късно, след като получават разрешение от султана, монасите връщат мощите на светеца в основания от него Рилски манастир.

Манастирът край Чипровци също е построен през Х век, според записки на знаменития чипровчанин и радетел за национално освобождение Петър Богдан. Духовната обител е просветно средище за поколения българи.

През годините на съществуването й е разрушавана и възстановявана шест пъти. Най-тежки последици за манастирския живот са настъпили след потушаването на Чипровското въстание през 1688 година. Тогава са унищожени почти всички икони, църковна утвар, реликви, а също и богатата библиотека от славянски и български книги. 

След възстановяването му, руският император Павел І дарява на манастира напрестолно евангелие с пищен сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей. Тленни останки на въстаниците се съхраняват в костницата под кулата.

През 1829 година е построена манастирската църква. По време на въстанията за национално освобождение Чипровският манастир на два пъти приютява по няколко хиляди четници.

Самите монаси се включват като въстаници в Ломското съзаклятие от 1867-68 година. През юли 1876 година в близост до манастира сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.