И видинчани отдадоха почит на Васил Левски.
И видинчани отдадоха почит на Васил Левски. / Община Видин
На 19 февруари десетки видинчани се включиха в церемонията по повод отбелязването на 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Сутринта в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ бе отслужена заупокойна молитва от Белоградчишки епископ Поликарп. На нея присъстваха заместник-кметовете на Община Видин Венци Пасков и инж. Цветан Асенов и секретарят на общината Иванела Андреева.

По традиция от църквата потегли шествие начело с Градския духов оркестър, което се отправи за поклонението пред бюст-паметника на Апостола във Видин. Слово, посветено на живота и делото на националния ни герой, произнесе заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков.

“На този ден българският народ се прощава с човека, който понася на плещите си огромната отговорност да освободи Отечеството от оковите на робството! Усилията на Дякона да постави основите на революционната борба в стотици села и градове през мрачното време на османското владичество, в очите на съвременния човек изглеждат свръхестествени. Ненапразно още приживе той се превръща в идол и пример за подражание със своето безстрашие, всеотдайност и безгранична вяра в освобождението на България. През краткия си и героичен житейски път Левски ни оставя безценни уроци. Той поглежда далеч напред в бъдещето, където вижда българския народ равен на другите европейски народи. Вижда осъществена мечтата си за „чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност“. Затова нека пазим това, което имаме като даденост, но не забравяме, че зад него стоят велики дела на велики българи. Като Апостола!“ – каза Пасков в словото си.

Рецитал, посветен на българския герой, представиха деца от детска градина „Детелина”, филиал “Васил Левски”, облечени като четници.

И тази година във Видин бе проведено традиционното състезание „Лъвски скок”, организирано от Видински комитет „Васил Левски“, Ученически спортен клуб „Шампион”, Регионалното управление на образованието и Община Видин. По време на церемонията пред паметника на Апостола Венци Пасков връчи почетен плакет на победителя в надпреварата - Николай Огнянов от Профилираната природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I“. Ученикът постига в състезанието резултат 3,19 м, като подобрява собствения си рекорд от миналата година.

Пред бюст-паметника на Левски бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков, от областния управител Огнян Асенов, от председателя на Общинския съвет Генади Велков, от представители на политически партии, десетки обществени и културни институции, училища и детски градини, граждани.