Врачани отдадоха почит към Васил Левски.
Врачани отдадоха почит към Васил Левски. / Община Враца
Студеният вятър и снегът не спряха днес врачани да отдадат почит пред подвига на най-великия син на България – Васил Левски. Денят, в който се отбелязват 144 години от неговата гибел, започна с панихида за упокой на душата на йеродякона Игнатий, какъвто е църковният сан на Апостола на свободата. Заупокойното богослужение се извърши в храма „Свето Възнесение“, където по времето на обиколките си из България за организирането на тайни комитети, е пял самият Васил Левски. Панихидата бе отслужена от свещеник Николай Костадинов, който припомни, че макар богослужението да е траурно, денят за българите е светъл, защото именно благодарение на Левски и на неговите съзаклятници, днес ни има като народ и държава. На богослужението присъстваха областният управител Момчил Младенов, заместник кметът на Враца Петя Долапчиева, ученици от Основното училище „Васил Левски“ и граждани.
 

Врачани отдадоха почит към Васил Левски.
netinfo

След края му, всички се отправиха към паметника на Апостола на свободата в центъра на града. „Дори неволното приближаване до него винаги трогва и смущава, не защото е безсмъртен, а защото е във висша степен морален. Той никога не смеси делото със себе си, макар че целият бе потопен в огъня му. По природа бе неук, но гениален. Словото му не беше красиво, ала беше силно – то не радваше, а будеше, възпитаваше и дори плашеше. Когато помислим за него, ние мислим за всичко онова, което ни спасява и мъчи – за свободата, за чистата и свята република, за шпионите. Той ни даде най-чистото усещане за подвига и най-страшното възприятие за цената на предателството. Неговата бесилка стана нашият кръст!“ – каза в словото си Красимир Григоров, уредник в Регионалния исторически музей във Враца.

Своята почит поднесоха също народните представители от 43-тото Народно събрание Петя Аврамова и Красимир Богданов, които заедно с учениците и други граждани, поставиха венци и цветя пред паметника.