Видин има синя стая
Видин има синя стая / Община Видин

Откриха „Синя стая” в Комплекса за социални услуги във Видин.  Специализираното помещение ще се използва за изслушване и разпит на деца, жертви или свидетели на насилие в Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин. Помещението е оборудвано с камери и микрофони, за да бъдат записвани показанията, без страните да са в едно помещение. Разпитът ще се води от съответния правоимащ орган с помощта на психолог или педагог, а останалите участници ще са в съседното помещение и ще наблюдават случващото се на монитор.

Участваха Герго Гергов - кмет на Община Видин, Калин Каменов - председател на Държавната агенция за закрила на детето, доц. Нели Петрова - председател на УС на Института по социални дейности и практики, Цветелина Островска – експерт Дирекция «Социално включване» в Министерството на труда и социалната политика и Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура. Според председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов всяка година в България се регистрират над 2000 случая с деца, жертва на насилие.

Видин има "синя стая"
netinfo

По-късно събитието продължи с провеждането на работна среща на тема: ”Услуги за деца и семейства при случаи на насилие – взаимодействие на местно ниво”.

С откриването  бе даден и старт на информационната кампания „Насилието оставя следи за цял живот”. Тя се осъществява от  Института по социални дейности и практики, с подкрепата на Община Видин. Кампанията се реализира по проект „Интегрирана социална услуга в полза на правосъдието”, финансиран от Министерство на правосъдието.

Целта е да насочи вниманието на широката общественост към проблема за домашното насилие, както и да се информират хората къде и как може да се получи помощ в случаи на насилие.

Видин има "синя стая"
netinfo