Видин и Бор се договарят за съвместни проекти по трансграничната програма
Видин и Бор се договарят за съвместни проекти по трансграничната програма / Областна администрация Видин

Стартира договарянето между област Видин и окръг Бор за съвместно участие по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2014-2020 година. Партньори от двата региона на българо-сръбската граница се събраха днес в Областна администрация - Видин, за да обменят контакти и да обсъдят проектни предложения, които биха могли да осъществят заедно през новия програмен период с подкрепата европейските финансови фондове.

„Целта ни е да отворим активен и задълбочен диалог за генериране на онези идеи и предложения, реализацията на които ще допринесат за развитието на трансграничния регион. Този диалог ще подкрепи устойчиви партньорства и ще насърчи нови сътрудничества между общините от двете страни на българо-сръбската граница", подчерта заместник областният управител Албена Георгиева, която председателства срещата. Тя приветства управителя на окръг Бор, Република Сърбия, Мирослав Кнежевич, който в рамките на две седмици посещава Видин за втори път, придружаван от представители на община Кладово.

В срещата участваха заместник кметът на община Видин Борислава Борисова, заместник кметът на община Белоградчик Росен Младенов, експерти от общините Кула, Ново село и Чупрене, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Станислав Генчев, началникът на отдел „Държавен архив" Светлана Кръстева, директорът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев" Десислава Иванова и председателят на Търговско-промишлена палата-Видин Красимир Кирилов.

Управителят на окръг Бор изтъкна подкрепата си за насърчаване на сътрудничеството между общините, което да допринесе за подобряването на живота на гражданите в трансграничния регион. Той посочи, че освен община Кладово, общините Бор, Неготин и Майданпек също имат готовност да работят с партньори от област Видин. Г-н Кнежевич акцентира върху стратегически инфраструктурни проекти, свързани с транспортен коридор №10 през Източна Сърбия и коридор №4 - през Видин.

По време на работната среща участниците обсъдиха възможностите за партньорство по проекти за поддържане на чистотата в общините и подобряването на околната среда, за обща защита на трансграничния регион от горски пожари и бедствия, за развитие на историческия и културния туризъм и на дейности в подкрепа на младите хора.

„Ще продължим активния диалог и сътрудничество с цел реализация на възможно повече проекти в трансграничния регион на Видин и Бор. Ще разчитаме широк кръг от заинтересовани общински и граждански структури да се включат и да помагат с натрупания опит и добри практики от преходния програмен период", обобщи Албена Георгиева резултатите от втората партньорска среща. Тя беше организирана по инициатива на областния управител на Видин Момчил Станков. Следващата среща ще се проведе в Бор.

Програма „ИНТЕРРЕГ по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България-Сърбия" разполага с бюджет от общо 34 102 256 евро. С предвидените средства до 2020 г. ще се финансират проекти в областта на развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда. От 17 август 2015 г. тече първата процедура за набиране на проектни предложения по програмата.

Териториалният обхват на програмата включва региони от ниво NUTS III или еквивалент, разположени на границата между двете партниращи държави, а именно: областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник и Кюстендил за територията на България и областите Бор, Зайчар, Топлица, Нишава, Пирот, Ябланица, Пчиня за Сърбия.