Ваканционна забавачница отвори врати в Монтана
Ваканционна забавачница отвори врати в Монтана / Нели Василева

Ваканционна забавачница отвори врати в Младежкия дом в Монтана. Инициатор е Наталия Атанасова - учител с 13 години професионален стаж. Идеята се заражда от потребността през летния сезон, когато детските градини и училищата не работят, а работещите родители нямат възможност да се грижат за децата си, друг да поеме отговорността за осмисляне на свободното им време. Във ваканционната забавачница обучение под формата на игри се съчетава с любими за децата занимания.

Малчуганите с удоволствие учат играейки. „Всички са доволни и ентусиазирано разказват на родителите си вкъщи, колко интересно прекарват в забавачницата", разказва Борислав Орлинов.

Ваканционна забавачница отвори врати в Монтана
netinfo

Засега децата са 10, като се очаква да дойдат и още. Те са на възраст от 4 до 8 години. Забавачницата ще работи до 15 септември, като има идея, да се превърне и в занималня след началото на учебната година. Заниманията на децата са от 8 до 13:00 часа, като има групи и следобед. Времето минава в игри, песни, упражнения по български, решаване на математически задачи и четене на приказки. Малките дори са си измислили собствени правила на поведение, които са записали на видно място в стаята за занимания, в която има всичко нужно на децата.

Учителите са от детски център „Делфинчета" , те са квалифицирани професионалисти. Възпитават децата по метода "Монтесори", който дава свобода за развитието на личността и насърчава разнопосочните таланти. Учителите, които всъщност са повече приятели на децата, насърчават малките сами да избират своята дейност, като само създават структурата на учебния процес, но не и неговото съдържание. Заниманията включват още апликиране, изработване на фигурки-квилинг техника, рисуване върху керамика и моделиране.

Ваканционна забавачница отвори врати в Монтана
netinfo