Елвис Иванов
Елвис Иванов / Петя Димитрова
Иначе от началото на годината са намалели жертвите на тежки катастрофи
Изненадващо за първите пет месеца на година 16 души са пострадали, блъснати на пешеходна пътека от невнимателни шофьори. Това съобщи началникът на Пътна полиция в областта Елвис Иванов и уточни, че това не се е случвало от много години. От началото на годината са извършени 50 тежки катастрофи. Има 2 жертви и 64 ранени. В сравнени със същия период на 2017 година, тежките пътни произшествия са 52. 8 души са убитите, 80 са ранените.

Най-честият причинител на катастрофи с трагични последици е правоспособен шофьор, неупотребил алкохол, на средна възраст, който не оценява физическите възможности на автомобила и ситуацията на пътя. Такъв профил описа Иванов след анализ на фактите.
Основната причина за тежките пътно транспортни произшествия си остава движение с несъобразено скорост, следва внезапна промяна на посоката, неправилно изпреварване и навлизане в насрещното платно.

Основна причина за намаляването на пострадалите и убитите на пътя е по-ефективния контрол, уточни Иванов. Той не е заради увеличаване на използваните технически средства, а заради изненадващия ефект, защото вече няма изискване за предупредителни табели за мястото на камерите и контролните органи могат сами да преценяват къде, и как да ги използват.