/ ThinkStock/Getty Images
Петър Р., осъден за опит на грабеж на 55 000 лв. в Монтана, бе арестуван в залата след прочитане на присъдата, по силата на европейска заповед за арест, съобщава в. „Конкурент”.
Прокуратурата в Австрия издирва Петър Р. за участие в престъпна група за измами и пране на пари.

Окръжният съд в Монтана го осъди след споразумение на една година и четири месеца условно за извършен опит за грабеж на 55 000 лв.

На 16 ноември миналата година вечерта на паркинга пред магазин в Монтана Петър заедно със съучастника си М. П. М. нападнали собственика на фирма „Крид“, К. Н. И. и се опитали да отнемат от него торба с 55 000 лв. - оборота на дружеството. Въпреки че бил ударен по главата, бизнесменът оказал съпротива и нападателите избягали, но по-късно били разкрити.

Пред съда подсъдимият заяви, че се признава за виновен и се съгласи да получи наказание от една година и четири месеца затвор, отложени с три години изпитателен срок. Той трябва да плати и 293.97 лв. - половината от разноските по делото.

Преди дни Окръжен съд-Монтана одобри споразумение и между другия подсъдим за грабежа М.П. М. и Окръжна прокуратура за наказание от една година и шест месеца затвор, които да бъдат изтърпени при първоначален строг режим.

След подписването на споразумението Петър бе задържан, тъй като има влязло в сила решение на Окръжен съд - Монтана от 13 август за предаването му на австрийските власти по издадена на 4 юли европейска заповед за арест от прокуратурата в град Залцбург. Там мъжът от Монтана е обвиняем по наказателно разследване за участие в организирана престъпна група за измами и пране на пари.

Прокуратурата ще задейства процедурата по фактическото предаване на Петър на австрийските власти.