/ Областна администрация-Враца
Заместник-областният управител Мирослав Комитски взе участие в съвместната среща, инициирана от заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. На нея са разисквани въпроси, свързани с честите прекъсвания по електропреносната мрежа в населените места, захранвани от възлова станция "Елисейна".

Модернизират електроподаването в общините Враца и Бяла Слатина

На срещата стана ясно, че предстои цялостна модернизация на станцията, включваща подмяна на енергийното оборудване и въвеждане на система за дистанционно управление.

Това е и една от основните мерки в Инвестиционната програма на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за територията на Искърското дефиле, която бе представена в Министерството на енергетиката пред кметове на няколко населени места от района.

Чрез модернизирането на възловата станция ще се минимизира броят на засегнатите клиенти при нарушения в електрозахранването, поясни пред кметовете от региона Виктор Станчев, член на Управителния съвет на дружеството.

Очакванията са до средата на годината проектът да бъде завършен. За подобряване на електроснабдяването в региона ще бъдат монтирани и пет нови дистанционно управляеми комутационни апарати, чрез които се локализира конкретното място на повреда в електропровода. По този начин при авария се избягва изключване на големи участъци с много клиенти.

При нарочна проверка от дружеството са установили, че последните изключвания на електрозахранването са предизвикани от падане на дървета извън сервитутните зони. За намаляването на подобни инциденти ще се търси съдействието на държавните горски стопанства, за да бъдат маркирани и отсечени дървета, предизвикващи подобни аварии.

Заместник-министър Първанов настоя за по-добра комуникация между представителите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и кметовете на населените места с  цел своевременно информиране на населението за всякакви действия, свързани с електроснабдяването в региона.