В Лом обсъждат Дунавската стратегия
В Лом обсъждат Дунавската стратегия / снимка: Димитър Искренов

Работната среща с тема „Дунавската стратегия - шанс за по-добро бъдеще на дунавските общини" се провежда днес в Лом. На нея ще се обсъждат  идеи и проекти, котито да залегнат в Стратегията за Дунавския регион, която скоро ще бъде изработена от Европейската комисия.

В срещата участват Експерти от Европейската комисия, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, народни представители, кметове на крайдунавските общини от областите Монтана и Враца и общински съветници.

Стратегията е план за бъдещото развитие на регион, който е по-голям по размери и население от някои от малките страни членки на ЕС. Миналата година Европейската комисия изработи подробен план за региона на Балтийско море, който в момента е в процес на изпълнение.

Работната срещи в Лом се организира от Институт "Отворено общество", Сдружение "Европейски пространства 21", Община Лом и "Дабъл Бейз" - група, базирана в Брюксел, която организира мрежа за развитие на региона на Долното течение на Дунав. Мрежата е гъвкава и включва представители на правителства и неправителствени организации, които заседават веднъж месечно и включва Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.

"Стратегията за Дунавския регион е нашият шанс. Време е хората, които живеем от българската страна по долното течение на Дунав, да помисим за това, какво бихме искали за нашето бъдеще. Надявам се на тази среща да се чуят колкото се може повече гледни точки, идеи и предложения, които да предложим да влязат в Стратегията" - каза кметът Пенка Пенкова.

В България официалната позиция и плановете за изпълнение се координират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Министерството вече изработи официална позиция, която беше подадена в Брюксел, заедно със списък от проекти, които могат да бъдат развити за прилагане по стратегията. Резултатите от трите работни срещи във Видин, Лом и Свищов ще бъдат обощени и предадени на българското правителство и Брюксел.