Петя Аврамова
Петя Аврамова / Дарик Враца
Строителството на отсечката Мездра-Ботевград реално може да започне в строителния сезон на 2019 година, ако няма обжалване, съобщи днес във Враца министърът на МРРБ инж.Петя Аврамова. Оферти за участие в строителството се подават до началото на декември. В ход е и обществената поръчка за строителен надзор.

За пръв път обществената поръчка е обявена по друг начин - с плащане  в края на изпълнението, след приемане на участъка. „Това има и дисциплиниращ ефект, защото всеки един строителна ще иска да изгради този участък качествено и в срок, за да може да бъде приет и той да получи парите за строителството.

Продължаваме и строежа на АМ „Хемус“, която е изключително важна за Северна България за да може да догони развитието на Южна България.“  Освен Видин Ботевград като 4 лентов път, се работи по Русе -  Велико Търново, в момента се изграждат и две отсечки по „Хемус“.  Работи се е по „Струма“, като в края на годината,  5 месеца предсрочно ще бъде пуснат Лот 3.3.
Тя подчерта, че средствата, с които е разполагала АПИ в последните години за рехабилитация и строеж в последните 30 години са били крайно недостатъчни.

„Използваме всички възможности за финансиране, както Оперативна програма „Региони в растеж”, така и от държавния бюджет. Надяваме се   2019 година с въвеждането на тол системата в България да започне генерирането на повече средства от тежкотоварния трафик, с които да успеем  да рехабилитираме повече километри от Републиканската пътна мрежа”, каза в заключение министърът на регионалното развитие и благоустройство.

Министър Аврамова участва във форум по пътна безопасност „Последвай ме! Искам просто да остана жив..“, организиран от областната структура на ГЕРБ. Участваха и Малина Крумова, Алекси Кехайов, Малина Николова- обл.управител, Янко Харалампиев от ОД на МВР Враца, Представители на ЦСМП Враца, граждани.