/ Община Видин
Община Видин постави началото на проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Във връзка с това бе организирана пресконференция, която се проведе в залата на Общинския съвет. На нея присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, членовете на екипа по проекта с ръководител инж. Цветан Асенов, заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата, директорът на СУ „Цар Симеон Велики” Венцислав Станев, директорът на ППМГ „Екзарх Антим I” Румяна Петрова, представители на училищните настоятелства и обществени съвети, на фирмите, ангажирани с изпълнението на проектните дейности, експерти и граждани.

официалните гости
Община Видин


Огнян Ценков се обърна към всички присъстващи в залата с думите: „Точно месец, след като дадохме старт на проекта „Основна реконструкция на централна пешеходна зона в гр. Видин“, днес сме готови да посрещнем ново предизвикателство. Поставяме началото на един изключително важен за всички наши съграждани проект, отново по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 - „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин”.

Той поясни, че проектът включва две от най-престижните учебни заведения в нашия град – Средно училище „Цар Симеон Велики“ и Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. С неговото реализиране се цели да се подобри състоянието на общинската образователна инфраструктура, повишаване качеството на образованието, условията на труд, като всичко това е в полза на учениците, учителите и на цялото общество.

Областният управител на Видин Албена Георгиева подчерта в изказването си: ”С реализирането на този мащабен инфраструктурен проект в областта на образованието, Видинска област се нарежда сред областите в България, които получават значителен финансов ресурс.

Ученичка от Видин получи национална диплома

Това се дължи на усилията на държавната и местната власт в посока да подобрим и условията за живот в региона. Използвам възможността да поздравя ръководството на Община Видин за непрестанните усилия, които полага за подобряване на жизнената среда в града и общината”. Презентация на проекта направи Станислав Станев, експерт от  фирмата за външна техническа помощ „Региоплан” ЕООД. Той обясни кои са основните цели и дейности, както и ползите от реализацията му.

Инж. Цветан Асенов припомни, че проектът включва две инвестиционни предложения: Основна реконструкция на сградата на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I, оформяне на околното пространство и нов физкултурен салон;

Консервация, реставрация и експониране на сградата на Средно училище "Цар Симеон Велики", оформяне на прилежащото околно пространство, пристройка и надстройка на физкултурен салон, изграждане на плувен басейн. 

Общата стойност на проекта е 16 919 040.98 лв., от които 14 381 184,83 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие и 2 537 856,15 лв. се съфинансират от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца, считано от датата на подписване на договора на 04.10.2017 г.

След пресконференцията на официалните церемонии „първа копка” Огнян Ценков, заедно с директорите на двете училища дадоха символично начало на строително-монтажните дейности. Тържествен водосвет за успеха на начинанието извърши Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.