Трима пешеходци са били прегазени в Бяла Слатина - мъж е починал, а две жени са в тежко състояние. По информация на NOVA шофьорът е бил видимо неадекватен.

Мъж от село в община Кнежа имал ограничителна заповед да доближава бившата си съпруга. Той пийнал достатъчно и тръгнал с кола към града.

На улицата в Бяла Слатина той видял бившата си съпруга, нейна приятелка и друг мъж. Шофьорът буквално ги връхлетял и ги помел.

Двете жени са с наранявания и са настанени в болница, а придружаващия ги мъж е загинал на място. Шофьорът е задържан.
 

„Това просто е било касапница!  Предумишлено убийство! Човекът е дошъл, засилил се е с колата си и буквално е помел тримата души. Върнал е назад и прегазва втори път”, коментира Георги Георгиев – племенник на загиналия.

„Прегазил е майка ми, баща ми и е тръгнал наред да прегазва и другите, но му попречила една врата и оградата. Иначе той да е пребил още десетина човека”, каза Илиан Богданов – син на загиналия мъж и тежко пострадалата жена.

Хората, живеещи на улица „Латинка”, настояват този път мъжът да получи най-строгата присъда.

„Предприели сме максимално бързо действия във връзка със случая. Образувано е досъдебно производство. То касае умишлено причиняване на смърт и средна телесна повреда при управление на лек автомобил. Извършителят Иван Нанков Петков е задържан. Той ще бъде привлечен в качеството му на обвиняемо лице”, заяви окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

Предвиденото наказание по закон е от 10 до 20 години лишаване от свобода.
 


„През май главният прокурор Иван Гешев направи предложение за промени в Наказателния кодекс, които бяха отправени към Народното събрание именно за завишаване на наказанията за причиняване на смърт след употреба на алкохол и наркотични вещества. Към момента няма такива промени, но виждате колко е важно да има по-сериозна превенция, особено в такива тежки случаи”, каза още Сираков.

По думите му към момента има една подадена жалба за домашно насилие от съпругата на задържания - Милка Петкова. „Тъй като деянията спрямо нея са извършени в село Браница, което е в компетентността на Районна прокуратура - Кнежа, от Районна прокуратура - Бяла Слатина са изпратили материалите в Районна прокуратура - Плевен. Там колегите са действали бързо и има образувано досъдебно производство от 26 февруари 2021 година за причиняване на телесна повреда при домашно насилие”, каза още той.

Мъжът има и предишни осъждания през 2006 г., 2007 г. и 2008 г. Те са свързани с деяния, които касаят управление на МПС, стана ясно още по време на брифинга.

Обвинение за умишлено причиняване на смърт за шофьора, блъснал трима души в Бяла Слатина. Той е задържан и е постановен арест 72 часа.