/ Thinkstock/Getty Images
С осъдителна присъда на подсъдимия на 52 години, е наложено наказание от шест години и шест месеца „лишаване от свобода“, обвинен от Районна прокуратура-Мездра за извършена от него кражба, при условията на опасен рецидив, съобщиха от прокуратурата.

Оставиха в ареста адвокатката и дъщеря й, задържани за готвено покушение срещу съдия

Подсъдимият е на 52 години, многократно осъждан, като след изтърпяване на последното му ефективно наказание не са изминали пет години. През септември 2018 г. подсъдимият за кратко живеел с жена в с. Струпец, община Роман, с която се запознали на морето. Къщата била обитавана и от близките на жената. След като двамата се разделили, той напуснал дома й.

Рано сутринта на 10 януари 2019 г. той се обадил на племенника си от с. Ъглен, община Луковит, да пият кафе. По време на срещата му предложил да отидат до с. Струпец, за да „вземе нещо“. Двамата тръгнали с лек автомобил, управляван от подсъдимия, като около 8:00 часа пристигнали в селото.

Той е отишъл до къщата, която добре познавал от престоя си в нея. Бил осведомен и за навиците на нейните обитатели. През незаключена врата влязъл вътре, взел от гардероба две дървени кутийки и излязъл.

След като се върнал в автомобила ги показал на племенника си, както и съдържанието им - множество златни и сребърни накити, както и метална брошка с камъчета и джобно ножче.

Двама души отиват на съд за нарушена карантина във Врачанско

Двамата мъже се придвижили до гр. Червен бряг, където отишли в заложна къща. Там подсъдимият продал златните накити за сумата от 2000 лева. От изготвената по делото съдебно-оценителна експертиза се установява, че общата стойност на отнетите чужди вещи - златни и сребърни гривни, пръстени, верижки, медальони, възлиза на 6590.40 лева.

Към настоящия момент от тях са възстановени 93,70 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок.