Възстановката
Възстановката / Община Видин
168 години от въстанието в Северозападна България  бе отбелязано във видинското село Градец.  Честването в памет на загиналите започна в местността „Драката“, където бе отслужена  заупокойна молитва от отец Григорий. Официални гости на събитието бяха Огнян Ценков, кмет на Община Видин, Генади Велков, председател на Общински съвет Видин и потомците на Петко Маринов, водач на въстанието,  и Ангел Първянкин и Надежда Първянкина, потомци на баба Йона Първянкина, която като дете е помагала на ранените в сражението. Отбелязването на годишнината се организира от кметство Градец, читалище „Просвета 28.11.1928“ и със съдействието на Община Видин. 

Панихидата
Община Видин


С приветствия към жителите и гостите на събитието се обърнаха кметът на Община Видин и Илия Томов, кмет на селото. В словото си Ценков каза: „За мен е гордост да присъствам на тържеството по случай отбелязването на 168 години от въстанието в Северозападна България-1850 лето - Пашапетковата размирица. Днес ние отдаваме почит към загиналите  и се прекланяме пред силата и патриотизма на хората, които се вдигнаха на бунт за правда. Нека пазим в сърцата си спомена за знайните и незнайни герои, дали живота си за свободата на България”.

Село Градец заема достойно място във видинската историческа памет от 1850 година, където са проведени последните сражения с турските войски. Това е едно от първите и големи въстания в Северозапада, което обхваща Видинско, Ломско, Кулско и Белоградчишко, а също и първото за социални права и свободи на българското население. Патриотичен клуб „Бдинци“, съвместно с „Тимошки хайдути” представиха възстановка, която пресъздава най-драматичния за селото момент от събитията около избухването, провеждането и разгрома на въстанието.

Честването завърши с тържествена заря.