/ Петя Димитрова
Образът на Богородица - Знамение, с молитвено вдигнати нагоре ръце, отскоро свързва небето и земята в параклиса на монтанското село Войници.  Малката църква е новопостроена и е посветена на „Свети Георги победоносец”.  Издига се на възвишение в центъра селцето и спретнатото й лице приковава погледа на пришълците.

Първата копка за строежа на храма е направена през юли  2016 година. „Построихме го за една година - разказва кметът на селото Красимир Цеков. Работихме много и упорито, понякога до късно вечерта. Най-трудно  беше с покрива, заради кръстокуполната архитектура”, обяснява той и се надява да може да завърши всичко до края на мандата тази година.

Художничката.
Петя Димитрова

От няколко седмици  художник Елена Адамова изографисва стените на храма. Вече е завършила образа на Божията майка над олтара. Рисува и живее в църквата. Работи, както сама казва, на един дъх и е уверена, че до три месеца стенописите ще са готови. Елена е от Санкт Петербург, но живее от 30 години в България.

Първоначално е рисувала икони, после започва стенописи. Това е вторият храм, които изографисва в община Монтана. Първият е в село Трифоново. Предстои неговото освещаване на 12 май - ден след празника на  Светите братя Кирил и Методий, чието име носи черквата.

Параклисът.
Петя Димитрова

В България е изографисвала 15 храма. Реставрирала е иконите на църква „Света Троица” в Нови хан. Елена казва, че в Монтана й провървяло и си пожелава здраве, за да може да продължи да работи по 12 часа на ден.

Кметът на селото.
Кметът на селото.

През последните години в община Монтана се строят пет нови църкви - храм „Свети Дух” в града и още четири по-малки - в селата Трифоново, Войници, Крапчене и Долна Рикса.