/ Дарик - Враца
Трябва да се промени начинът на реакция при бедствия. Нужна е по-добра координация на службите, които оказват помощ на населението при бедствия”, каза президентът Румен Радев при посещението си в Мизия.

Радев: Винаги търся сътрудничество в името на България

Той бе категоричен, че трябва да бъде създаден Национален координационен и информационен център за действие при бедствия, аварии и катастрофи. Двамата с кмета на Мизия Виолин Крушовенски са обсъдили всички аспекти, свързани с бедствието, което сполетя града през 2014 г.

Радев в Мизия
БГНЕС

Радев след КСНС: Времето за декларации изтече – дела трябват

“Изводът е ясен – трябва профилактика. Когато се прави навреме профилактика средствата са много по-малко, отколкото тези, които се влагат при едно бедствие. Да не говорим за човешките жертви, които нямат цена”, каза още президентът.

Финансирането на българската армия - най-горещата тема на КСНС

Радев в Мизия
БГНЕС

Той подчерта, че начинът, по който сега се обезщетяване хората при бедствия е неадекватен. И това е така, защото помощите, които се отпускат от държавата са на базата на данъчната оценка на рухналите и пострадали къщи, така отпусканата сума за обезщетение е малка и абсолютно недостатъчна, за да се построи нов дом на мястото на съборения или повреден от наводненията. Така за някои хора от Мизия, чиито къщи бяха съборени от наводненията, основният проблем и към момента остава нерешен, смята държавният глава.

Президентът Румен Радев посети на място една от най-пострадалите от наводненията улица – “Трети март”. Хората, които живеят на нея, бяха изпратили подписка до президента през декември 2017 г. с молба да дойде на място да види положението.

Радев в Мизия
БГНЕС

Точно в отговор на тази покана Румен Радев днес бе в Мизия, където се срещна и разговаря с хората, чиито домове бяха съборени или потънали в над 2 метра вода при наводнението през 2014 г.