Рок купон разтресе Мездра
Рок купон разтресе Мездра / личен архив

Мощен рок купон, организиран под патронажа на врачанския депутат и заместник-председател на парламента Явор Хайтов, разтресе в събота през нощта Мездра. Култовият ресторант "Родина" се оказа тесен да побере всички желаещи да станат част от няколко часовото шоу. Наложи се домакините да опразват допълнително помещение, където рокаджии само слушаха грандиозната проява. Това беше второто издание на музикалното събитие "Рок за Явор", което се превърна в "Рок за Мездра". Предишният купон, под егидата на народния представител, се състоя на 15 ноември 2014.

„Длъжници сме на културата в Северозападна България. Днес обръщаме внимание на рокаджиите, следват прояви, свързани с духовите оркестри и самодейните състави от читалищата. Време е осталаната част на България да разбере колко красиви духом хора живеят тук и че талантът им е огромен", коментира Хайтов.

Рок купонът започна с изпълненията на музикантите от "Four Play Gang". Бандата е съставена от Стойчо Атанасов, Николай Вълков, Николай Лавров и Тони Тинков.

След тях на сцентата забиха рок динозаврите от ВИГ "Галактика", създадена през 1984 г. В нея влизат Ивайло Гаврилов на соло китара, Валери Вълканин, на клавишните инструменти, Явор Хайтов - на бас китара, Владимир Петков - ударни и пристигналият от Холандия, заради купона, вокалист Петър Христов. Те изпълниха парчетата от зората на рокендрола, като след това наблегнаха на "Deep Purple" - "Smoke on the Water" и "Soldier of Fortune", на "Rainbow" - "Street of Dreams" и на "Whitesnake" - "Victim of Love".

След тях на сцената излезе бандата "Fortune Misery" - една от легендарните мездренски рок групи, съставена от Ивайло Вутов, Ивайло Гаврилов, Иван Минев и Калоян Миленов. Музикантите авторски песни по текст на Николай Георгиев-Ники Ремса.

Финалните акорди бяха оставени на изгряващата банда "Бъз и лимон", които с изпълненията на парчета на "AC/DC", "Metallica", "Nirvana" и "Guns N Roses" доказаха, че Мездра е истинската столица на рокендрола в Северозапада.

Купонът продължи до първи петли, а в края му се чу обещанието, че следващият грандиозен концерт ще е под звездите - около Гергьовден, духовният празник на железничарския град.