Предлагат двама лекари за почетни граждани на Лом

Пенка Пенкова
Пенка Пенкова / Община Лом
Двама лекари са тазгодишните предложения на кмета Пенка Пенкова за носители на званието "Почетен гражданин на Лом". От всички номинации за удостояване с най-високото отличие за изключителни заслуги и популяризирането на град Лом са предпочетени двама изтъкнати лекари - доц. д-р Антони Георгиев, водещ специалист в областта на колянната хирургия и спортната травматология, направил още през 1987 г. първата артроскопска операция и емигрантът в САЩ д-р Андрей Георгиев - посмъртно за дарителството му с непреходна стойност и обществена значимост за завещаните 2 075 000 долара на училището си ПГ "Найден Геров" и 500 000 долара на Община Лом. Новината съобщава в. „Лом прес“.

Номинациите трябва да бъдат одобрени от 2/3 от общинските съветници, които се събират на извънредно заседание днес. За званието "Почетен знак на Община Лом" са номинирани осем заслужили деятели в областта на образованието и културата и две институции. "За значими постижения в областта на образованието и значима общественополезна дейност и популяризиране името на града и Общината" е предложението на Пенкова с почетния знак да бъде удостоен дългогодишния директор на Руската гимназия Красимир Горанов, който е вече пенсионер. С подобни мотиви са наградите и са дългогодишната директорка на Борунската детска градина Даниела Якова, художникът и учител по изобразително изкуство Кирил Апостолов, председателят на читалище "23 септември" Тодорка Любенова. С Почетен знак на Община Лом ще бъде награден и Слави Несторов - ломчанинът, който без шум и фанфари покори най-високия връх Еверест и стана 15-ния българин, стъпил на покрива на света.

Отличието е предвидено и за вокалния педагог и ръководител на детската вокална група "Шоколадче" Росица Кръстева, по случай 10-годишнината от създаването на групата, хореографът Валери Горанов и изтъкнатата журналистка Елиана Митова. Почетен знак на Общината ще получат и ОУ "Константин Фотинов" - по повод 125-годишния юбилей и библиотеката при НЧ "Постоянство 1856" - по повод 170 години от основаването й.

Наградите ще бъдат връчени на тържествената сесия на 17 септември в камерната зала на НЧ "Постоянство 1856". Церемонията е с начален час 11,30 часа. Преди нея ще бъде отслужена тържествена литургия в централния храм "Успение Богородично".
 
в. "Лом прес"