Правят трети фестивал на местните породи
Правят трети фестивал на местните породи / с. Чупрене

Фестивал на местните породи се провежда днес в с. Чупрене. За трета година Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) към Министерство на земеделието и храните ще представи пред широката общественост различни български породи животни. Фестивалът на местните породи ще бъде открит на в 13 ч. от проф. д-р Васил Николов - изпълнителен директор на ИАСРЖ. В 13,15 часа ще бъде показано шоу - демонстрация на джигитовка с коне. Ще се яздят коне от породата Дунавски кон, ще се изпълняват каскади и стрелба с лък.

На фестивала ще бъдат представени животни от местни автохтонни породи, като особено внимание ще бъде обърнато на местната порода овце - Реплянска овца. Съвсем скоро предстои да бъде открит и Демонстрационен център за тази порода в едноименното село Репляна. Посетителите ще могат да видят и други местни породи като Витороги дългокосмести кози, кучета от породата Българско овчарско куче, а също така и Балканско планинско магаре. Целта на фестивала е да се популяризират българските местни породи.

По същото време на площада в Чупрене се провежда IX Турлашки фолклорен събор. Фермери, подкрепени от проект „За Балкана и хората" представят свои продукти с мобилни хладилни витрини и ще радват посетителите с вкусни сирена и кашкавали мед и сладка, произведени в Натура 2000 зони.