Срещата
Срещата / НФСБ
Жител на Монтана с над 14 наказателни постановления продължава да лови, последно хванат с 280 кг риба, съобщи депутатът от НФСБ Йордан Апостолов
Депутатите от „Обединени патриоти“ инициират законодателни промени в борбата с бракониерството, след като сдружения, опазващи рибните ресурси, ги сезираха за огромните трудности, които срещат при опазване на рибата от бракониери.

„За пример ни беше даден човек от Монтана, който към момента има влезли в сила над 14 наказателни постановления, но всеки ден продължава да си лови риба. Последно е хванат с 280 кг незаконно уловена бяла риба“, съобщи след срещата с представители на сдруженията народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов.
 
Заради множеството сигнали народните представители от „Обединени патриоти“  настояха и проведоха среща с ръководството на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Заедно с Йордан Апостолов участие в срещата взеха и депутатите от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Христиан Митев, Петър Петров и Росен Живков.
 
„Набелязахме спешни мерки, които да вървят в няколко посоки: Едната е промяна на чл. 238 от Наказателния кодекс, където да се конкретизират видовете бракониерски риболов, сред които е подаването на ток във вода, например“, посочи Йордан Апостолов.
 
На второ място патриотите готвят промени в Закона за рибарство и аквакултури, където да бъдат променени наказанията и да се увеличат възможностите за превенция.

„При тези промени трябва да се даде дефиниция какво е бракониер и бракониерство, тъй като това ще подпомогне не само рибарите, но и ще прецизира що е то бракониерство при лова, при незаконната сеч. Защото на този етап много често съдилищата прекратяват заведените съдебни производства именно зарази липсата на дефинирано понятие “бракониер“, посочи Йордан Апостолов.