Откриването на паметната плоча във Видин.
Откриването на паметната плоча във Видин. / Община Видин
Община Видин организира тържествена церемония за откриването на паметна плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков, който е роден във Видин на 29 април 1888 година. Флотски герой от Балканската и от Първата световна война, служил като командир на минна рота на Черноморския флот, загинал на 26 септември 1916 г. по време на бойно миночистене в Батовския залив, край град Варна. Инициативата за поставянето на паметната плоча е на Сдружение „Клуб миноносец “Дръзки“ - гр. Варна и се реализира със съдействието на командването на Военноморските сили на Република България, Българска военноморска конфедерация, Сдружение на морските капитани, Синдикат на моряците, Синдикат на пристанищните работници, Синдикат на докерите и механизаторите, Патриотичен клуб „Бдинци“, родственици на Кирил Минков и други съмишленици.

На събитието присъстваха кметът на Видин Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, заместник-председателят на Общинския съвет Красимир Асенов, представители на Сдружението „Клуб миноносец “Дръзки”, родственици на Кирил Минков - адвокат Ели Минкова, Анна Атанасова и Олга Байчева, представители на обществени и културни институции, неправителствени организации, граждани.

Откриване на паметната плоча във Видин.
Община Видин


За живота и делото на к-н л-т Кирил Минков говориха капитан I ранг о.з. Васил Кръстев и  капитан I ранг Ваньо Мусенски от Варна. С думи на признателност към подвига на видинския герой и на благодарност към всички, помогнали той да получи заслужената почит, се обърна кметът Огнян Ценков. „Радвам се, че откриването на паметна плоча в чест на Кирил Минков среща толкова много съмишленици и това ми дава увереност, че героичните страници от нашата история и имената на тези, които са дали живота си за свободна България, ще бъдат съхранени за потомците ни. Община Видин подкрепи това благородно начинание с ясното намерение да отдаде заслуженото на делото и подвига на нашия  съгражданин капитан-лейтенант Кирил Минков, да възвеличи неговото име, което да стои редом с имената на останалите знаменити видинчани в летописа на нашия роден край. За да помним стореното от тях и истински се гордеем!” – заяви видинският кмет.

Паметната плоча бе открита тържествено от кмета на общината Огнян Ценков и капитан I ранг о.з. Васил Кръстев, което бе ознаменувано със залп, произведен от Патриотичен клуб „Бдинци”. Всички присъстващи сведоха глава в едноминутно мълчание. Заупокойна молитва бе отслужена от йеромонах Максим. Церемонията завърши с поднасянето на венци и цветя.

Паметната плоча на к-н л-т Кирил Минков е разположена в зелената площ до ДКЦ (бившата поликлиника), на ул. „Христо Ботев”. Изграждането и поставянето й са дело на Валери Петров от Видин и Милен Димитров от Варна.