Клип с отвратително отношение към куче предизвика възмущение в социалните мрежи. Дете размахва лопата над живтното, впряга го в конска каруца и го принуждава да я тегли, за да се вози в нея, посочва NOVA.

Грозната сцена е от началото на юни. Разпространява се в социалните мрежи едва сега.

„Видеото ми беше изпратено като сигнал, с който ме молят да реагираме като организация. Нямам представа кой го е споделил за първи път. В момента, в който получих това видео, то имаше 6000 гледания, което означава, че 6000 души са го видели и абсолютно никой не е подал сигнал към институциите”, заяви природозащитникът Пламенка Калинкина.

Нарастват случаите на насилие над животни след карантината


Жената го качва в профила си, а рано на другия ден отива да подаде жалби в общината и полицията.

„Веднага беше посетен посочения адрес. За съжаление той не беше точен”, каза Йордан Тодоров, старши експерт "Здравеопазване" в  Община Враца.

Мястото, където е извършено насилието е между врачанския квартал „Кулата” и „Нефела”. Оказало се още, че на тормоз били подложени не едно, а две кучета.

„Като отидохме там, заварихме двете животни в сравнително добро състояние. Веднага се предприеха мерки. Те са настанени в нашата защитена зона. Ще бъдат изследвани, кастрирани, обезпаразитени и съответно дадени за осиновяване”, поясни Тодоров.

Спасителите на животните не могли да се срещнат нито със собственика на кучетата, нито с детето, което ги тормози. След този случай започват засилени проверки във вилните зони и малките населени места, защото се оказва, че това не е първият подобен случай.  

Впряганите в каруца кучета са спасени преди да получат трайни увреждания. Полицаите стигнаха до част от виновните, продължават да издирват останалите. Със случаят ще бъде запозната и Районната прокуратура.

 
NOVA