Отличиха област Враца в изчистването на България
Отличиха област Враца в изчистването на България / Областна администрация Враца

Област Враца е един от най-добре представилите се региони през изминалата година в кампанията „Да изчистим“, като отчита двойно по-голяма активност в инициативата в сравнение със средната на страната. Днес на зам. областния управител Иван Даков бе връчено отличие, а на общините, постигнали най-високи резултати, бяха раздадени грамоти. На челни места по количество събрани и извозени отпадъци са общините Враца с 441т., Мездра с 77т. и Мизия – 42,64т.

В срещата участваха инж. Нели Вачева – директор на РИОСВ Враца, представители на Регионален инспекторат по образованието Враца, ПП „Врачански Балкан“, представители на общините от Област Враца и на bTV Медия Груп.

През 2013г. в акцията са се включили близо 10% от жителите на областта, което е сред най-високите не само в страната, но и сред страните, участвали в световната инициатива Let’s do it world. Въпреки сериозните демографски проблеми в Северозападна България, област Враца е сред първенците с 18 826 доброволци, взели участие в най-голямата доброволческа инициатива у нас. На 20 април – денят на голямото почистване през 2013г., регионът е събрал 692 тона отпадъци, а само за един ден от картата на областта са изчезнали 139 нерегламентирани сметища и 28 замърсени зони.

Високата отговорност и ангажираност на жителите на област Враца към опазване на околната среда се потвърждава и от анализа на картата на кампанията за замърсените зони. От нея става ясно, че броят на сигналите за замърсени участъци през 2013г. е двойно по-малък в сравнение с 2012г. Добрите резултати са постигнати както с усилията на хората, така и с участието на 15 НПО, 102 фирми и институции и 84 училища от Врачанския край.

И през 2014г. областната администрация, държавни и общински институции са заявили желание да се включат в подготовката на инициативата в региона. На традиционната работна среща, която се проведе днес, се обсъдиха организационния план на кампанията и бяха анализирани добри практики.

Тази година на 26 - 27 април, със съдействието на министерството на Околната среда и водите, общините ще бъдат освободени от такси за депониране на събраните отпадъци в доброволческата акция, което ще улесни извозването и почистването по места. Чували и ръкавици за доброволците ще бъдат осигурени от общините, много частни компании и браншови организации, МОСВ и други партньори на кампанията.