Отчитат успех на Профилактичната програма на Община Враца
Отчитат успех на Профилактичната програма на Община Враца / DarikNews.bg

До седмица управителите на здравни заведения, участващи в Профилактичната програма на Община Враца, трябва да са готови с анализа на свършеното през тази година и с план за следващата, обяви зам. кмета Светозар Луканов.

Според него отчетите до момента сочат много добри резултати от прилагането на програмата.

„Тази година профилактичната програма беше изработена така, че да е ясно на всеки един пациент какъв обем медицинска помощ му се предлага и какво се изразходва, тъй като медицинските специалисти описваха извършените дейности не само за касата, а и за общината. Цялостният отчет на Програмата ще бъде предоставен на всички, които желаят да се запознаят с него, вкл. и на медиите", обяви Луканов.

Той обясни, че средствата не са давани още в началото на куп  на лечебните заведения. Те са превеждани в зависимост от определените от управителите належащи дейности, свързани с профилактиката на населението.

„Ако парите бяха заделени на калпак нямаше да има такива инициативи. В процеса на работа колегите са преценили, че има какво да се желае и при подбора на пакета изследвания и начина на извършване на дейностите".

Една от новите услуги по Профилактичната програма е осигуряване на пари за палеативни грижи за онкоболни, дейност, към която вече има засилен интерес, съобщи още Св.Луканов. Такива средства ще бъдат разчетени и за следващата година.