/ Дарик - Враца
Три двойки-осиновители от България са отхвърлили възможността да станат родители на четиригодишно момиченце, здраво, от български произход. Две от двойките не са посочили каква е причината за нежеланието им да осиновят детето.

Работодатели: При майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

Третата двойка обаче заявила, че момиченцето е с 4 месеца по-голямо от исканото от тях дете. Момиченцето било на 4 години и четири месеца, а те искали четиригодишно. „Такъв аргумент е несериозен.

Момиченцето е здраво и е толкова красиво, но ние нищо не можем да им кажем. По закон те имат право да направят колкото искат откази“ – коментира Мария Търнавска, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ във Враца. Тя допълни също, че осиновителите в чужбина са доста по-скромни в изискванията си към децата.

Асоциация настоява да се въведе целеви отпуск при осиновяване на дете

И осиновяват деца и на много по-голяма възраст. Докато българите предпочитали съвсем малки деца, от български произход или по възможност да не личи, ако са от друг етнос. През септември чрез дирекцията във Враца са осиновени три деца, като две от тях - в чужбина.

Двете деца имат родствена връзка и са на възраст 7 и 9 години. „Очакваме през октомври да има още две осиновявания. От началото на годината осиновените деца чрез нашата дирекция са 13“,  обобщи Търнавска.