По време на историческата възстановка.
По време на историческата възстановка. / Община Видин
По традиция честването на Националния празник в община Видин започна със заупокойна молитва и отдаване на почести пред паметника на румънските воини в село Иново, загинали за Освобождението на Видинския край. Слова поднесоха Венци Пасков, заместник-кмет на Община Видин, Глигоре Герчану - министър-съветник в Посолството на Република Румъния у нас и Лучиан Чобану, кмет на румънската община Калафат.

На празника
Община Видин

Празничните прояви по повод 141 години от Освобождението на България продължиха с празнично шествие от музей „Конака“ във Видин до площад „Бдинци“. Там, под звуците на националния химн, бе издигнат българският трибагреник. На церемонията присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство, народните представители Владимир Тошев, д-р Цветан Топчиев и Росен Живков, областният управител на Видин Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Видинският митрополит Даниил, гости от Румъния, представители на държавни, обществени и културни институции, на политически партии, училища, читалища, граждани.

От празника.
Община Видин


Кметът Огнян Ценков се обърна с приветствие към присъстващите и всички жители на общината. “Признателните потомци не забравят, че за да бъдат отхвърлени оковите на вековното османско владичество, загиват хиляди български опълченци, руски, румънски и финландски воини. Всички те заслужават дълбок поклон. Затова ние, видинчани, всяка година на 3 март започваме своето преклонение в близкото село Иново, където през месец януари 1878 година стават едни от най-жестоките сражения срещу турците. Тогава загиват над 120 румънски войници и офицери, а ранените са повече от 320 души“ – каза Ценков.

Той изтъкна значението на Руско-турската Освободителна война, като нарече датата 3 март свещена. В словото си кметът отбеляза, че преди 141 години народът ни посреща едно ново начало, изпълнен с дълбока вяра, че животът на хората ще бъде преобразен, а държавата ни ще се възроди и възвърне своето достойно място в Европа. И пожела на видинчани да бъдат истински родолюбци и да предават на децата си славните уроци на историята.

Официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметника на Бдинци, след което за осма поредна година бе представена историческа възстановка на Освобождението на Видин. Тя бе наблюдавана с интерес от стотици граждани и гости. Възстановката се организира от Община Видин, съвместно с подразделенията на Национален съюз „Единение”, клуб „Поп Минчо Кънчев” - Стара Загора, клуб „Чакър Войвода” – Самоков и Сдружение „Традиция - 2015” - Плевен.

Венци и цветя бяха поднесени и пред Паметника на опълченците от Видинския край.

Поднасяне на цветя.
Община Видин

По време на празничните прояви кметът на община Видин  бе награден с диплома и плакет от Филиал на област Долж на Националната асоциация “Култ на героите Кралица Мария” - гр. Крайова, Румъния - за сътрудничество между българския и румънския народ, в чест на славното минало и общото ни историческо наследство, както и с диплома от Филиал на област Долж на Асоциацията на военните в резерва - гр. Крайова - в знак на уважение и добро сътрудничество в областта на социалните, културните и военните дейности. Кметът на община Калафат Лучиан Чобану подари на Огнян Ценков по повод празника икона с лика на Божията майка.