Областният обществен антикорупционен съвет  прие  План за действие за  2015
Областният обществен антикорупционен съвет прие План за действие за 2015 / Областна администрация Враца

Разширено заседание проведе във Враца Областният обществен антикорупционен съвет..

Срещата бе председателствана от заместник областния управител Мирослав Комитски и на нея бяха обсъдени мерките по прилагане на План за действие за превенция и противодействието на корупцията в област Враца.

В своето приветствие, Мирослав Комитски очерта основните параметри по предстоящата работа на Съвета през годината, като акцентира на устойчивото междуинституционално взаимодействие и активното партньорство със структурите на гражданското общество, работодателите, синдикатите и медиите по превенцията, и противодействието на корупцията. Той запозна участниците с решенията от провелия се Консултативен съвет към Председателя на Съвета и проекта на План за действие 2015 г.

Директорът на Областна дирекция на МВР – Враца  Иван Кирилов информира присъстващите, че на работната среща с началника на Регионалния инспекторат по образованието и  административния ръководител на Окръжна прокуратура е изготвен План  по месеци и училища от областта за провеждането на беседи с учениците. Такава среща – беседа вече е проведена на 24 януари с учениците на СОУ „Отец Паисий“. На срещите присъстват и представители на ОД МВР и Окръжна, както районни прокуратури по  общини.

Инж. Росен Дудушки от Областното представителство на Камарата на строителите в България, направи предложение да се разшири обхвата на участниците в планирания за м. Април 2015  антикорупционен форум по проблемите на строителния бранш, като бъдат поканени и колегите му от областните представителства на Камарата на строителите от областите Плевен, Видин, Монтана, Ловеч , за да се обхване целия Северозапад, в който проблемите на строителния бранш са идентични.

Главният секретар на ТПП-Враца Мария Панайотова предложи да бъде преместена дискусията по проблемите на неправителствения сектор от месец септември в месец декември 2015. Предложението беше подкрепено от председателя на УС на СНЦ „ Дом на науката и техниката“ –Враца Евелина Васкова, която допълни, че се очаква промяна на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, поради това е разумно кръглата маса да е през декември, когато ще има  променен закон, който да се дискутира на срещата.

 

След приключване на дневния ред,  Съвета  взе решения, с които приема  направените предложения, Плана за действие за превенция и противодействие на корупцията  на Съвета на  област Враца за 2015. Той ща бъде публикуван на интернет страницата на Областна администрация-Враца. Процедурно Планът ще бъде изпратен на ръководителя на Главния инспекторат при администрацията на Министерски съвет –София.